Domáce Ekonomika Koronavírus Spoločnosť Top

Reštaurácie zívajú prázdnotou. Slováci nechcú prísť o životný štandard

ilustračná foto Zdroj: Trumpeter

BRATISLAVA – Ešte sa nestihli spamätať ani z prvej vlny či jej dôsledkov a už je tu druhá. Mnohí majitelia reštaurácií si prešli pre koronavírus zatváraním podnikov, prerieďovaním zamestnancov, okresávaním ponuky či skracovaním otváracích hodín. Tentokrát sa však obávajú najhoršieho a toho, či budú schopní sa opäť postaviť na vlastné nohy. Zákazníci si už začali všímať, že pandémia sa podpisuje do značnej miery na ich obľúbených podnikoch. Slováci hovoria o zhoršujúcej sa kvalite života.

 

Protiepidemiologické opatrenie, ktoré vstúpilo do platnosti 15. októbra, znie jasne. Konzumácia v interiéri je zakázaná. Jedlo či nápoje sa môžu podávať na terasách reštaurácií alebo cez výdajné okienko s možnosťou zobrať si ich so sebou. Gastro priemysel sa tak musí popasovať s ďalšou výzvou. Prežiť.

Zákazníkov slovenských reštaurácií zmeny tiež nenechávajú chladnými. Pomaly, ale isto si začínajú všímať niekoľko zásadných odlišností v porovnaní s bežným chodom. Vyplýva to z prieskumu, ktorý bol realizovaný pre spoločnosť Edenred Slovakia. Slováci si uvedomujú, že v reštauráciách nejde len o biznis, ale aj o osudy zamestnancov. ,,Veríme, že zvyšovaním povedomia o reálnej hrozbe, ktorej gastrosegment čelí, dokážeme spolu s našou cielenou podporou pomôcť,” vysvetlil generálny riaditeľ Edered Slovakia Robert Balheim.

 

Reštaurácie sa opäť museli prispôsobiť protiepidemiologickým opatreniam. Zdroj: Trumpeter

Zmeny najcitlivejšie vnímajú mladí ľudia od 18 až do 26 rokov. Znižovanie počtu zamestnancov či dlhší čas prípravy pokrmov si v Bratislavskom kraji všíma takmer každý štvrtý hosť. V Trenčianskom kraji zasa 15 percent hostí zaznamenalo výrazné zredukovanie jedálneho lístka. Až 71,8 percent opýtaných pritom najviac pociťuje v reštauráciách prázdnotu. V Prešove tento negatívny trend vníma až 80,6 percenta ľudí. Za ukrojenie zo životného štandardu považujú Slováci možné definitívne zatvorenie niektorých podnikov, finančné problémy majiteľov či koniec rozmanitej ponuky jedál.

Dokedy budú musieť byť podniky zatvorené či fungovať iba v obmedzenom režime, nateraz jasné nie je.

Galéria
Od 15.10. nie je možné stravovanie v interiéri reštaurácie. Zdroj: pixabay.com
Jedlo je možné skonzumovať v exteriéri alebo doma. Zdroj: pixabay.com
Mnohé gastro prevádzky museli kvôli koronakríze zatvoriť. Zdroj: Glob.sk / Peter Korček
Protiepidemiologické opatrenia sa v niektorých prípadoch ukázali ako likvidačné. Zdroj: pixabay.com
Reštaurácie môžu podávať jedlo prostredníctvom výdajného okienka. Zdroj: Poďme sa najesť
Takmer 72% zákazníkov vníma menej hostí v reštauráciách. Zdroj: pixabay.com
navigate_before
navigate_next

Mohlo by vás zaujímať: