BRATISLAVA – Za bezohľadný zásah do stability potravinárskeho sektora považuje Slovenský zväz pekárov rozhodnutie vlády o zvýšení minimálnej mzdy od začiatku budúceho roka zo súčasných 520 eur na 580 eur. Slovenskí pekári vnímajú výšku a spôsob prijatia tak zásadného opatrenia ako rozhodnutie, ktoré absolútne nezohľadňuje stav potravinárskeho odvetvia a je prijaté bez akéhokoľvek vyčíslenia dopadov na podnikateľský sektor.
“Napriek ekonomickej nestabilite odvetvia sme boli za obdobie posledných dvoch rokov nútení znášať opakované a podstatné zvyšovanie mzdových nákladov, pričom sme nedostali možnosť tieto zvýšené náklady kompenzovať do podoby zvýšenia cien,” uvádzajú pekári v tlačovej správe. Podľa zväzu pekárov sa Slovensko nevyhne opätovnému a veľmi zásadnému zdraženiu vstupných cien.
Podľa predstaviteľov zväzu by však stačilo prijať spolu s minimálnou mzdou aj jednoduché kompenzačné opatrenia, ktoré by umožnili pekárom postupne stabilizovať svoje odvetvie. “Takýmito nástrojmi sú napríklad zachovanie úrovne príplatkov minimálne na úrovni roku 2019 a neviazať ich na minimálnu mzdu 580 eur, ktorá bude platiť v roku 2020, prípadne zrušiť odvodové zaťaženie pre zamestnancov a zamestnávateľov z tej časti mzdy, ktorá je zaťažená príplatkami za prácu vo sviatok, prácu cez sobotu a nedeľu a počas noci. Žiaľ, na túto tému s nami okrem Ministerstva pôdohospodárstva nikto nechcel diskutovať,” uviedla predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov Tatiana Lopuchová.
Pekári upozorňujú na to, že od roku 2018 sa museli popasovať už v tom čase so zásadným zvýšením minimálnej mzdy zo 480 eur na 520 eur, od mája minulého roka do súčasnosti museli čeliť ďalšiemu zásadnému zvyšovaniu mzdových nákladov v podobe zavedenia nových príplatkov za prácu v noci, prácu v sobotu a nedeľu ako aj prácu počas štátneho sviatku, resp. ich zvýšenia. “Za obdobie od 1. januára 2019 do 1. januára 2020 sa teda zvýšili náklady štyrikrát, pričom takúto intenzitu záťaže v podobe kontinuálneho navyšovania mzdových nákladov jednoducho nie je možné zvládnuť,” zdôraznila Lopuchová.
Pekári opakovane žiadali predsedu vlády Petra Pellegriniho o osobné stretnutie a navrhovali aj kompenzačné opatrenia v podobe zmiernenia legislatívnych dopadov sociálneho balíčka, avšak táto iniciatíva ostala bez akejkoľvek odozvy. “Sme mimoriadne sklamaní, že napriek našim snahám a pokusom o dialóg vážne problémy potravinárstva premiéra zjavne nezaujímajú,” tvrdí Lopuchová. Slovenskí pekári sú totiž jeden z mála výrobcov, ktorí nemali možnosť presunúť výrobu z príplatkovo exponovaných časov do štandardných pracovných hodín. “Ak chcú mať spotrebitelia čerstvé pečivo na stole každý deň, pekári musia vyrábať v noci, ako aj cez víkendy či sviatky a musia tak znášať plnú váhu zavedených príplatkov bez možnosti akejkoľvek kompenzácie. Pre predstavu dopĺňam, že v pekárenskom priemysle je až 81 % odpracovaných hodín zaťažených vyššie uvedenými príplatkami,” dodala šéfka Slovenského zväzu pekárov.
Minimálna mesačná mzda na Slovensku sa od začiatku budúceho roka zvýši zo súčasných 520 eur na 580 eur. V stredu o tom rozhodla vláda. Najnižší hrubý zárobok za každú odpracovanú hodinu stúpne na 3,333 eura zo súčasných 2,989 eura. Čistý príjem zamestnanca pracujúceho za minimálnu mzdu tak oproti tomuto roku vzrastie o 46,39 eura na 476,39 eura. Za takýmto nárastom sumy čistej minimálnej mzdy však nie je len zvýšenie hrubého zárobku o 60 eur, ale aj nárast nezdaniteľnej časti základu dane na rok 2020 z 19,2-násobku na 21-násobok životného minima, ktoré nedávno schválil parlament.
Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter dostal od vlády úlohu, aby pracoval na odviazaní príplatkov za prácu v noci či cez víkend od minimálnej mzdy a aby sa tieto príplatky naviazali na priemernú mzdu. “Niet víťazov, ani porazených,” povedal Richter. Podľa neho je dôležité, aby ľudia mali motiváciu pracovať. “Je to kompromis medzi chceným a možným, chceli sme viac,” povedal na tlačovej besede šéf KOZ Marián Magdoško. Dodal, že odborári budú ďalej bojovať za zvyšovanie minimálnej mzdy.