Domáce Regióny Top

Vyrobiť takúto sladkú nádheru nie je vôbec ľahké. Potrebujete správny recept, kumšt aj veľkú trpezlivosť

Medovníkové vianočné výtvory a výzdoby Evy Hajdamárovej obdivujú ja za hranicami Slovenska. Vyrobiť ich však dá poriadnu fušku. Zdroj: Glob.sk / juh

LEVICE – A Vianoce môžu prísť! Známa levická pernikárka Eva Hajdamárová zvykne robiť krásne medovníkové veci nielen na Veľkú noc, ale aj na Vianoce. Povedať, ktoré z jej výtvorov pred týmito veľkými sviatkami sú krajšie, je veľmi ťažké, pretože sú jeden krajší ako druhý. Nie nadarmo sú žiadané i za hranicami Slovenska. Po takmer dvoch mesiacoch príprav a pečenia má už však hotovo, a tak najkrajšie sviatky v roku môžu začať.

 

Doslova hitom na vianočných stromčekoch sú jej krásne vyzdobené a najmä veľmi chutné medovníkové gule. „Na stromčeku vyzerajú predsa len oveľa zaujímavejšie ako sklenené.A navyše sa dajú aj zjesť,“ vraví s úsmevom Eva Hajdamárová o svojich vianočných ozdobách. V tomto roku ale vyrobila však aj iné sladké vianočné výtvory, ktoré sa pre zmenu nádherne vynímajú na stole.

Medovníkové vianočné gule dokážu určite skrášliť nejeden vianočný stromček. Zdroj: Glob.sk / juh

Gule vystriedali adventné vence

V tomto roku sa zamerala viac na netradičné medovníkové adventné venčeky so štyrmi sviecami, ktoré sú vsadené do typickej slovenskej podtatranskej krajinky. „Každý rok sa snažím vymyslieť niečo nové, čím by som urobila ľuďom nielen radosť, ale by sa im to aj páčilo. A musím s radosťou povedať, že o ne bol ozaj veľký záujem,“ priznáva Eva. Prirodzene, vianočné medovníkové gule robila pre tých, ktorí si bez nich stromček ani nevedia predstaviť. „Vyrobiť vianočnú guľu nie je pritom vôbec také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá, pretože urobiť jednu mi trvá aj dva dni,“ netají Levičanka, ktorá s prípravou „medovníkových Vianoc“ začína už koncom októbra. Najskôr si navrhne to, čo by chcela spraviť. V prípade, že potrebuje nové formičky, osloví svojho „výrobcu“, potom už celý november a polovicu decembra pečie a vyrába medovníkovú nádheru, ktorú obdivujú aj za hranicami Slovenska.

Aj takto môže vyzerať netradičný medovníkový adventný veniec, ktorý vytvorila známa levická pernikárka. Zdroj: Glob.sk / juh

Sladká krajinka zožala veľký úspech

Najväčším výtvorom tohtoročných Vianoc už medzinárodne známej levickej pernikárky je slovenská krajinka s kostolíkom, ktorý odniesla a darovala kostolu v poľskom meste Czenstochova. „Okrem zasneženej krajinky s kostolíkom je tam ešte aj domček, dreveničky, vianočný stromček, adventný veniec a ešte mnoho ďalších drobností,“predstavila Eva svoje dielo, ktoré má veľkosť 70 x 80 cm. Robila ho dva týždne, no jej úsilie stálo za to a v Poľsku s ním zožala úspech. „Boli tam ľudia z Francúzska, Talianska, Čiech, ale aj domáci Poliaci a Slováci, každému sa to však veľmi páčilo,“ neskrývala radosť nad tým, že každý obdivoval jej výtvor. „Celá stavba je dosť náročná, pretože najskôr sa na kostolíku musia spraviť boky, ktoré je potrebné poriadne vysušiť, potom ide strecha a ňu menšia vežička, ktorá však z toho celého bola asi najnáročnejšia, lebo je potrebné ju zvnútra vystužiť bambusovými drievkami,“ prezradila Eva Hajdamárová časť z prác na svojom unikátnom výtvore.  Ako sa však dá súdiť podľa záujmu, ktorý o jej prácu ľudia prejavujú, robí to veľmi dobre. A najmä chutne.

Slovenskú krajinku s kostolíkom odniesla a darovala Eva Hajdamárová kostolu v poľskom meste Czenstochova, kde ho obdivovali nielen miestni, ale aj Taliani či Francúzi. Zdroj: Glob.sk / juh

Recept na dobré perníkové cesto:

1 kg hladkej múky

10 dkg kvalitného masla

1 polievková lyžica rumu

70 dkg tekutého kvetového alebo agátového medu

5-6 vajec

mletá škorica

nové korenie

štipka kakaa

Zo všetkých surovín urobíme cesto, ktoré dobre a nahladko vypracujeme, zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme do chladu – môže byť aj chladnička.

Po upečení cesta a jeho vybraní z rúry sa ešte za horúca potrie žĺtkom zmiešaným s 1 až 2 polievkovými lyžicami mlieka.

Vianočná výzdoba Evy Hajdamárovej je nielen veľmi pekná, ale aj chutná. Zdroj: Glob.sk/juh

Recept na bielko na ozdobovanie a lepenie polovičiek gulí:

1 bielok vyšľaháme

20-25 dkg poriadne preosiateho práškového cukru

zopár kvapiek dobre precedenej citrónovej šťavy

štipka soli

Galéria
Levická pernikárka vytvorila pred tohtoročnými Vianocami aj takúto sladkú a jedlú nádheru, ktorá určite skrášli nejednu domácnosť. Zdroj: Glob.sk
Perníkové domčeka od Evy Hajdamárovej sú nielen veľmi pekné, ale najmä celé na zjedenie. Zdroj: Glob.sk/juh
Zimný domček, ktorý vytvorila z medovníka Eva Hajdamárová by deti do konca Vianoc určite celý nenechali. Zdroj: Glob.sk/juh
Aj takúto medovníkovú nádheru dokázala vytvoriť známa levická perikárka pred vianočnými svatkami. Zdroj: Glob.sk/juh
Nádherné čaro Vianoc dokáže Eva Hajdamárová vykúzliť aj takýmito krásnymi a najmä chutnými medovníkovými výtvormi. Zdroj: Glob.sk/juh
navigate_before
navigate_next