Levice Nitra Regióny Top

Svetoznámu tortu zvečnil Eduard Sacher, ktorý sa narodil v Želiezovciach

Doslova večnú slávu si sacherova torta získala nielen po jej zdokonaliteľovi Eduardovi, ale i zásluhou šikovnému marketingu jeho manželky Anny. Zdroj: Archív

ŽELIEZOVCE – Sladká história. Vyznávači sladkej dobroty, ktorou Sacherova torta určite je, vedia, že je pomenovaná po známom viedenskom cukrárovi  Franzovi Sacherovi. Tento významný cukrár, ktorý svoj nesmrteľný recept objavil v roku 1832 ako 16-ročný na viedenskom Metternichovom dvore, vyše dva roky pôsobil v želiezovskom kaštieli neďaleko Levíc.

Sacherova torta, ktorá sa v najobľúbenejšej kombinácii s čiernou kávou podáva od Tokia až po San Francisko, sa zrodila v roku 1832 úplnou náhodou na dvore kniežaťa Metternicha. Práve on dal príkaz šéfkuchárovi pripraviť pre jeho významných hostí niečo špeciálne. „No a keďže šéfkuchár bol vtedy práve chorý, tak za neho zaskočil Franz Sacher a vymyslel tortu,“ prezradil želiezovský amatérsky historik Pavel Polka. Franzov syn Eduard ju neskôr počas svojich učňovských rokov u dvorného cukrára Demela vylepšil typickou čokoládovou polevou a marhuľovým džemom.

Sacherova torta, ktorá sa podáva v najobľúbenejšej kombinácii s čiernou kávou. Zdroj: Archív

Tortu preslávil „rodák“ zo Želiezoviec

Slávny príbeh dnes už doslova nesmrteľnej torty sa začal písať príchodom grófky Roziny Esterházy de Galantha, rodenej Festetics, do Želiezoviec. „V roku 1842 sa pani grófka, vtedy už vdova po majiteľovi želiezovského kaštieľa Jánovi Karolovi Esterházym, čím ďalej tým viac zdržiavala aj so svojimi troma potomkami v pokojnejšom kaštieli v Želiezovciach, než vo svojom sídelnom kaštieli v rušnej Viedni. Jej dvom dcéram Márii a Karolíne sa ale tunajšia vidiecka, a asi i pikantnejšia kuchyňa veľmi nepozdávala, a tak apelovali na mamu, aby im ju vylepšila,“ pridáva Polka. Grófka sa teda rozhodla, že z Viedne zavolá kuchára a cukrára v jednej osobe, 26-ročného Franza Sachera. „On mal mlsným jazýčkom grófkiných dcér dopriať jemnejšie chute a tiež iný charakter pokrmov. Do Želiezoviec ale prišiel aj so svojou mladou manželkou Rozinou Veininger, ktorej sa navyše práve v Želiezovciach, vo februári roku 1843 narodil ich prvorodený syn Eduard,“ prezrádza ďalej Polka. Ako sa neskôr ukázalo, práve on mal najväčšiu zásluhu na preslávení dnes už svetoznámej pochúťky.

Eduard Sacher (vľavo) sa svojmu otcovi Franzovi narodil počas jeho pobytu aj s manželkou v Želiezovciach. Práve Franz sa postaral o jej vznik a Eduard o jej slávu. Zdroj: Archív

Miestni na Sachera spomínajú s hrdosťou

Eduard totiž v dospelosti postavil blízko budovy opery vo Viedni noblesný a doteraz svetoznámy Hotel Sacher, v ktorom i dnes podľa originálnej a prísne tajnej receptúry podávajú tento dezert s čokoládovou pečaťou a nápisom Hotel Sacher Wien. „Navyše, Eduard ešte vylepšil recept otcovej torty a dôsledne zabezpečil aj jeho ochrannú známku ako i utajenie originálneho receptu, ktoré sú tak zabezpečené dodnes. V Želiezovciach na meno Sacher preto dlhodobo a s vďakou spomínajú,“ vraví miestny historik. V tesnej blízkosti miestneho múzea a Esterházyho kaštieľa je aj vzorne udržiavaný Sacherov dom s pamätnou tabuľou na Franza a Eduarda Sachera. „Veď práve v ňom sa tento preslávený človek narodil,“ pripomína hrdo Polka. Zabudnúť by sa podľa historika nemalo ani na jednu milú miestnu drobnosť. „Vtedy istých želiezovských manželov Ferencza a Francisku Gálových zapísali v rodnom liste Eduarda Sachera ako krstných rodičov práve tohto novorodenca, ktorého neskôr, už so svojou manželkou Annou Sacher rodenou Fux, za jeho neoblomnú cieľavedomosť čakala vo fachu priam celosvetová cukrárenská, gastronomická, ale najmä hotelierska nesmrteľnosť.”

„V tejto miestnosti mal Franz Sacher svoje malé kulinárske kráľovstvo,“ predstavil Pavel Polka vzácnu miestnosť miestneho múzea. Zdroj: Glob.sk/juh

Lapsus farára pri zápise do kroniky

Zaujímavé sú však nielen osudy najslávnejšej torty, ale aj jej autora. „Chcel by som iba pripomenúť, že Eduard Sacher nebol Slovák, ktorý nehovoril po slovensky a ani po maďarsky. Bol to rakúsky Žid, ktorý hovoril len nemecky,“ doplnil zaujímavé údaje želiezovský historik a pridal ďalšiu nemenej zaujímavú historku: „Po narodení syna Eduarda ho išli dať jeho rodičia zapísať do matriky, no hoci bol Žid, farár Ján Sulhay do matričnej knihy napísal, že jeho rodičia sú katolíci.“

Slávu si získala torta i zásluhou šikovného marketingu Eduardovej manželky Anny, rodenej Fuchsovej. Táto veľmi excentrická dáma sa po ulici rada prechádzala s milovanými psami a s cigaretou v ruke. „Legendárne sú však aj dlhoročné spory medzi Sacherom a ďalšími viedenským cukrárom Demelom o tom, kto z nich vyrobil originálnu Sacherovu tortu. Právna bitka o ňu trvala od roku 1930 do roku 1965. Odvtedy existujú Demelova Sacherova torta a originálna Sacherova torta,“ pridáva Pavel Polka ďalšiu historku, ktorú vie zrejme len málokto.

Sacherov cukrárenský podnik upečie ročne okolo 360-tisíc kúskov dezertu, ktorý vytvára 41 spolupracovníkov a 16 špecializovaných cukrárov. Asi tretinu z nich spotrebuje hotel Sacher, ďalšiu pridružené kaviarne a reštaurácie. Zostatok putuje do rôznych kútov sveta.

Galéria
Eduard Sacher postavil v dospelosti blízko budovy opery vo Viedni doteraz svetoznámy Hotel Sacher, v ktorom aj dnes podávajú podľa originálnej a prísne tajnej receptúry svetoznámu tortu. Zdroj: Archív
Eduardova manželka Anna, rodená Fuchsová, bola veľmi excentrická dáma, ktorá sa po ulici rada prechádzala so svojimi piatimi milovanými psami, mopslíkmi, a cigaretou v ruke. Zdroj: Archív
Zápis do matričnej knihy svedčí, že Eduard Sachcer sa narodil v Želiezovciach roku 1843 Franzovi Sacherovi a Rozine Veininger a jeho krstnými rodičmi boli Ferencz a Franciska Gáloví. Zdroj: Archív
Grófka Rozina Esterházy de Galantha, rodená Festetics, bývala aj so svojimi tromi deťmi počas pobytu v Želiezovciach v tomto miestnom kaštieli, ktorý patril jej nebohému manželovi. Zdroj: Glob.sk/juh
Historický dom, v ktorom rodina Franza Sachera v Želiezovciach bývala a kde Eduard strávil prvé roky svojho života. Zdroj: Archív
Franz Sacher to mal z tohto domu, v ktorom počas pobytu v Želiezovciach aj s rodinou býval, do kaštieľa iba zopár desiatok metrov. Zdroj: Glob.sk/juh
Na sacherovom dome, ktorí dali osadiť grófovia Eszterházyovci ešte v čase, keď bývali v Želiezovciach, visí tabuľa, na ktorej spravil kamenár poriadnu chybu, keď na ňu vytepal rok Eduardovho narodenia 1834 a nie 1843. Zdroj: Glob.sk/juh
Eduardova manželka Anna, rodená Fuchsová, bola veľmi excentrická dáma, ktorá sa po ulici rada prechádzala so svojimi piatimi milovanými psami, mopslíkmi, a cigaretou v ruke. Zdroj: Archív
Na obrusoch vo viedenskom Hoteli Sacher boli aj takéto historicky unikátne podpisy vzácnych a bohatých hostí, ktoré potom Anna zvýrazňovala vyšívacími niťami. Medzi najvzácnejšie patrí podpis a štandarda vtedajšieho rakúsko-uhorského panovníka, cisára Franza Jozefa. Zdroj: Archív
Múzeum v Želiezovciach ponúka návštevníkom niekoľko vzácnych fotografií a premetov spojených s pobytom Franza Sachera a jeho rodiny v tomto mestečku. Zdroj: Glob.sk/juh
Časť z dobového receptu, ktorým sa Franz a jeho syn Eduard Sacherovci s ich tort preslávili. Zdroj: Archív
Slávnu tortu vymyslel Eduard Sacher v roku 1832 v podstate úplnou náhodou na dvore kniežaťa Metternicha. Zdroj: Archív
Želiezovčania sú na svojho rodáka pyšní a v tejto miestnej cukrárni ponúkajú jeho svetoznámu pochúťku. Zdroj: Glob.sk/juh
navigate_before
navigate_next