Domáce Stranícke správy Top

Slovenskí pekári bojujú o centy

BRATISLAVA – Zástupcovia slovenských pekárov rokovali na pôde Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR o navrhovanej novele Zákonníka práce, ktorá mení príplatky za prácu počas víkendov, sviatkov a mzdové zvýhodnenie za prácu v noci.

Zástupcovia Rady pekárov SR, ktorá združuje až 12-tisíc zamestnancov v pekárenskom priemysle, rokovali o novele zákona s Ing. Milanom Lapšanským, generálnym riaditeľom sekcie potravinárstva a obchodu. Predmetom rokovania bola diskusia o navrhovanej novele Zákonníka práce, ktorej obsahom je zavedenie príplatkov za prácu počas sobôt a nedieľ, zvýšenie mzdového zvýhodnenia za prácu v noci a za prácu počas sviatkov.

„Rada pekárov súhlasí s pozitívnymi zmenami pre zamestnancov pekární, avšak navrhované zvýšenie príplatkov je bez ďalších legislatívnych opatrení pre pekárenský priemysel likvidačné, a preto Rada pekárov predostrela ministerstvu svoje zásadné pripomienky spolu s vlastnými návrhmi zmien legislatívnych predpisov,“ uviedol Vladislav Baričák, zástupca Rady pekárov SR.

Ako vyplýva zo štatistických zistení, pekárenský priemysel je už dlhodobo najmenej profitujúca oblasť potravinárstva a zápasí najmä s nízkymi výstupnými cenami svojich výrobkov, nedostatkom kvalifikovaných zamestnancov, investičným dlhom, rastúcimi cenami služieb, surovín a komodít, čoho dôsledkom je objektívna nemožnosť znížiť už aj tak vysoké vstupné náklady. Z tohto jasne vyplýva, že pekári ďalšie zvýšenie nákladov nebudú schopní absorbovať a nedokážu nájsť ďalší priestor v znižovaní svojich nákladov.

„Navyše, pekári objektívne nemôžu obmedziť rozsah nočnej či víkendovej práce tak, ako je to možné v iných profesiách, pretože platná legislatíva nám ukladá dodávať na trh čerstvé výrobky, ktoré sa jednoducho musia vyrábať v noci a počas víkendov,“ dodal Baričák.

Navrhované mzdové zvýhodnenia však robia víkendovú či nočnú výrobou nerentabilnou, a preto pekári nevidia inú možnosť, ako zásadne upraviť výstupné ceny alebo obmedziť výrobu čerstvých pekárenských výrobkov počas víkendov a nocí, čo môže viesť k ich náhrade mrazenými polotovarmi a k nedostupnosti čerstvého pečiva počas víkendov a v prvý pracovný deň v týždni.

Predseda vlády Robert Fico na tlačovej konferencii pripustil výnimku pre pekárov, pričom o jej forme sa bude rokovať v priebehu legislatívneho procesu.

Ak slovenskí pekári nedokážu pretransformovať tieto preukázateľne zvýšené náklady do cien svojich výrobkov, reálne hrozí obmedzenie dodávok pekárenských výrobkov na trh, zníženie stavu zamestnanosti a výroba v obmedzenom režime, dokonca aj likvidácia niektorých pekární.

Autor: Tlačová správa Rady pekárov SR

Foto: pixabay.com / skeeze