Domáce Ekonomika Spoločnosť Domáca

Slováci pozor, hydinári plánujú zdražovanie mäsa a vajec. Súčasný stav je vraj neudržateľný

Zdroj: TASR / František Iván

BRATISLAVA – Slovenskí hydinári plánujú zdražovanie hydiny a vajec. Podľa nich totiž už nie je udržateľný trend, kedy ceny hydiny a vajec klesajú napriek tomu, že v posledných rokoch náklady na chov a spracovanie hydiny idú neustále hore. Hydinári sú preto presvedčení, že je potrebné zaviesť rovnaký trend aký je pri nákladoch aj pri odbytových cenách za hydinu a vajcia . Konštatoval to v piatok na tlačovej konferencii riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár. Zároveň dodal, že ak rastú výrobné náklady, je nevyhnutné zvyšovať aj odbytové ceny. O koľko by mohli vajcia a hydina zdražieť však slovenskí hydinári nechceli konkretizovať.

 

V chove hydiny stúpol podľa únie priemerný ročný mzdový náklad na jedného zamestnanca v rokoch 2018 a 2019 o vyše 22 %. V období rokov 2016 až 2019 sa taktiež zvýšili náklady na energie, a to o 41 % vo výkrme bojlerov a o 56 % v chove nosníc. V rovnakom období prišlo podľa Molnára aj k zvýšeniu cien za kŕmne zmesi priemerne o 7 %. Naopak, podľa informácii Štatistického úradu SR v júli tohto roka klesli ceny jatočnej hydiny o 0,4 % a konzumných slepačích vajec o 5,5 %. “Každý rok rastie výška minimálnej mzdy, v roku 2018 boli zavedené príplatky, v roku 2019 zas rekreačné poukazy pre zamestnancov. Rovnako rastú aj náklady na energie, obalové materiály, dopravné náklady a ceny kŕmnych zmesí,” ozrejmil Molnár.

V chove hydiny stúpol podľa únie priemerný ročný mzdový náklad na jedného zamestnanca v rokoch 2018 a 2019 o vyše 22 %. Zdroj: TASR / Oliver Ondráš

V roku 2013 bola cena za živú jatočnú hydinu na úrovni 1,01 eura za kilogram. Momentálne je táto cena na úrovni 0,82 eura za kilogram, čo predstavuje pokles o 19 %. Priemerná cena za vajcia bola v roku 2017 pred vypuknutím fipronilovej kauzy na úrovni 8,03 eura za sto kusov, v roku 2019 priemerná cena klesla na úroveň 7,12 eura za sto kusov, čo je pokles o 13 %. Podobne nepriaznivá situácia je podľa ÚHS aj pri spracovaní hydiny. Odbytové ceny za chladené kura klesli od roku 2013 o 18 % a cena za kuracie rezne od roku 2015 o 12 %.

“Ak rastú výrobné náklady, je nevyhnutné zvyšovať aj odbytové ceny. V opačnom prípade finančná situácia v chove a spracovaní hydiny na Slovensku ohrozí ďalšiu existenciu chovateľov ako aj spracovateľov hydiny a odvetviu hrozí kolaps,” konštatoval Molnár.