Domáce

Matovič chce spoločné stanovisko strán k téme utečencov

BRATISLAVA – Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič vyzval predsedu parlamentu Petra Pellegriniho, aby urýchlene zvolal stretnutie všetkých parlamentných strán. Na stretnutí by pritom mali prijať spoločné stanovisko k téme utečencov. To by malo podľa Matoviča zabrániť rozvíjaniu teórií, že politické strany sú za prijatie kvót pre migrantov. Predseda OĽaNO to povedal na dnešnom tlačovom brífingu.

“Považujeme za dôležité, aby sa stretli politické strany a zaujali jednoznačný postoj, aby ľudia na Slovensku nežili v neistote a nemuseli rozvíjať konšpiračné teórie. To nepomáha nikomu, iba extrémistom na uliciach,” povedal Matovič, podľa ktorého situácia, keď si ľudia vytvárajú predtuchy, iba napomáha rozvoju extrémizmu.

Predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic na dnešnom brífingu ocenil, že Pellegrini na jeho podnet už zaradil bod o probléme nelegálnej migrácie na rokovanie parlamentu. “Je však dôležité, aby sa ešte predtým než prejde tento bod rozpravou, zišli parlamentné strany a dohodli sa na vecnom obsahu, k čomu v záväznom stanovisku pre vládu chce parlament prísť,” povedal Lipšic.

Slovensko by podľa Lipšica malo byť solidárne s ľuďmi, ktorí utekajú z krajín pre prenasledovanie. Ako dodal, je našou ľudskou povinnosťou takýmto ľuďom pomôcť, najmä ak sú z komunít, ktoré by sa nemali problém integrovať sa na Slovensku. “Myslím si, že každá krajina si má právo vybrať ľudí, ktorí prídu. To by malo záležať na dvoch kritériách. Prvé kritérium je, či sú naozaj títo ľudia prenasledovaní. Druhé kritérium, či majú potenciál integrovať sa do spoločnosti, v ktorej žiadajú o prijatie,” povedal Lipšic s tým, že to spĺňajú napríklad ľudia z Blízkeho východu.

Pri ekonomických migrantoch podľa Lipšica nie je riešením, aby všetci migrovali do Európy. Jedným z riešení je podľa predsedu hnutia NOVA vytvoriť bezpečnú zónu v severnej Afrike, možno na území dnešnej Líbye, kde by EÚ garantovala minimálnu mieru bezpečnosti. Nelegálnych migrantov nespĺňajúcich podmienky azylu by vrátili do tejto zóny, čím by sa zároveň eliminovala motivácia pre nelegálnu ekonomickú migráciu. “Nebude to zadarmo ani lacné, ale bude to lepšie riešenie ako prerozdelenie cez kvóty, čo by iba podporovalo iba ďalšiu migráciu,” povedal Lipšic.

Matovič si myslí, že jediné efektívne a spravodlivé riešenie, ktoré bude chrániť životy ľudí, je finančná pomoc nárazníkovým krajinám, schopným riešiť problém utečencov. Ako príklad uviedol Turecko. “V Turecku je 1,2 milióna utečencov zo Sýrie. Je to kultúrne veľmi podobná krajina utečencom z moslimských krajín. Ak chceme problém riešiť, poďme pomôcť Turecku s utečencami na jeho území a takto zároveň zabránime tisíckam zúfalých ľudí, ktorí by sa utopili v Stredozemnom mori,” povedal Matovič.

V súvislosti so sobotnou demonštráciou Lipšic ocenil profesionálny zásah policajného zboru a verí, že aj justičné orgány sa adekvátne zhostia svojej úlohy. Justíciu vyzval, aby v záujme generálnej prevencie zvážila aj udeľovanie krátkodobých nepodmienečných trestov odňatia slobody. Trestný zákon to podľa neho umožňuje, aby tieto tresty mali adekvátny efekt z hľadiska generálnej prevencie pre budúcnosť. “Každý má právo vyjadriť svoj názor, ale nikto nemá právo ničiť majetok a útočiť na bezbranných civilných ľudí,” dodal Lipšic.

Na otázku, či predseda vlády Robert Fico dostatočne odsúdil násilie počas sobotného protestu sa, Lipšic aj Matovič zhodli, že nie. Lipšic si myslí, že Fico politicky špekuluje. Ako dodal, má možno nejakú malú časť voličov, ktorí majú názory podobné názorom vyjadreným v proteste na SNP, a nechce si ich pohnevať. Štátnik by však podľa Lipšica mal povedať aj názor, ktorý nekorešponduje s názorom jeho voličov, ak je o ňom presvedčený.

V Bratislave sa v sobotu 20. júna uskutočnilo protestné zhromaždenie s názvom „STOP islamizácii Európy! Spoločne proti diktátu Bruselu, za Európu pre Európanov!“, ktoré protestovalo proti prílevu imigrantov do Európy. Polícia už v nedeľu 21. júna informovala, že v súvislosti s protestným zhromaždením v sobotu 20. júna v Bratislave skončili na polícii pre podozrenie z útokov na verejného činiteľa dve osoby. Pre podozrenie z prečinu výtržníctva, keď na nádvorie Bratislavského hradu počas cyklistických pretekov vnikla skupina približne 300 osôb a začalo dochádzať k napádaniu ľudí, polícia zadržala celkom 27 osôb. Ďalších 45 osôb policajti zadržali s použitím donucovacích prostriedkov na Židovskej ulici po tom, čo hádzali kamene a iné predmety na služobné motorové vozidlá parkujúce na Staromestskej ulici. Z prečinu výtržníctva poverený príslušník policajného zboru obvinil ďalšie tri osoby, ktoré policajti zadržali na mieste činu po tom, čo poškodili na Predstaničnom námestí dve služobné motorové vozidlá polície. Z celkového počtu zadržaných osôb pre podozrenie z trestnej činnosti je 41 občanov Českej republiky podozrivých z prečinu výtržníctva.