Domáce Kultúra Koronavírus Spoločnosť Top

Ministerstvo kultúry štartuje s novým projektom. Diváci si môžu pozrieť inscenáciu SND

Inscenácia Polnočná omša. Zdroj: SND

BRATISLAVA – Situácia sa pohla dopredu. Keďže kultúrne inštitúcie tak skoro svojich návštevníkov neprivítajú, ministerstvo kultúry spustilo nový projekt Online Živé umenie. Najskôr sa o zábavu postarajú scény zriaďované rezortom. Už dnes odštartuje maratón predstavení Slovenské národné divadlo (SND).

 

Aj keď divadlá prešli do online priestoru, inscenácie v ponuke nemali. Predstavenia totiž vysielať nemohli. Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) sa rozhodla svoj postoj zmeniť. Po dohode s Úradom verejného zdravotníctva môžu umelci aj naďalej skúšať a vysielať svoje inscenácie online. Umožní to projekt Online Živé umenie. ,,Náš projekt do nejakej miery otvorí brány divadiel, ktoré momentálne musia byť zatvorené. Som presvedčená, že týmto pomôžeme nielen divákom, ale aj hercom, spevákom, hudobníkom, ktorým publikum chýba,” zdôraznila ministerka Milanová.

Diváci sa tak môžu z pohodlia domova tešiť na umelcov, ktorí spríjemnia večer nejednej domácnosti. ,,Dlhodobo vypredané činoherné, operné a tanečné diela, muzikály a aj koncerty klasickej hudby si bez cestovania a za cenu jednej vstupenky pozrie celá rodina,” uviedla Milanová. Stačí, ak si vyberú podujatie a kúpia lístok. Aj keď kontakt s umelcami je dôležitý, online prenos predsa len zaručí určitý komfort. Vysielanie bude totiž možné na chvíľu zastaviť.

 

Milanová spustila projekt Online Živé umenie. Zdroj: TASR / Martin Baumann

Priamo v obývačke

Online Živé umenie už dnes otvorí dráma Polnočná omša. Tá bude vysielaná naživo o 20:00 priamo zo Sály činohry Slovenského národného divadla. V hre Petra Karvaša o postojoch ľudí k udalostiam konca druhej svetovej vojny diváci uvidia Emila Horvátha, Annu Javorkovú, Milana Ondríka, Dana Heribana, Petru Vajdovú, Richarda Stankeho a ďalších. Režisérom inscenácie je Lukáš Brutovský. ,,Tešíme sa, že budeme môcť byť opäť s vami,” napísalo na margo nových zmien SND.

Priaznivci divadla ocenili uvedenie práve tejto hry. ,,Teším sa, obzvlásť na Dana Heribana,” napísala používateľka Katarína. Hru odporúča aj Saša. ,,Je to výborne spravené predstavenie.” Ministerka Milanová skonštatovala, že počet zakúpených lístkov na Polnočnú omšu sa už šplhá k stovke a najväčší nápor ešte len očakáva. Kapacita je však neobmedzená a vstupenky sa budú dať zakúpiť aj pár minút pred začiatkom vysielania.

Ministerstvo štartuje najskôr s inštitúciami, ktoré sú zriaďované priamo ním. Časom ale Milanová sľubuje aj ďalšie. Projekt chce sprístupniť takisto divadlám mimo rezortu.

 

Projekt otvorí inscenácia SND Polnočná omša. Zdroj: SND

Pripravované inscenácie

Online Živé umenie spája predstavenia viacerých scén na jednej adrese. Rovnako si diváci môžu na stránke zakúpiť vstupenky.

  • 19.11. – Édith Piaf (Štátna opera)
  • 20.11. – Mastný hrniec (Štátne divadlo Košice)
  • 23.11. – Charlie Chaplin (Štátne divadlo Košice)
  • 24.11. – Pocta Lehárovi (Štátna opera)
  • 25.11. – Sedemdesiatsedem verbunkov (Ifjú Szivek)
  • 26.11. – Édith Piaf (Štátna opera)
  • 27.11. – Dialógy karmelitánok (Štátne divadlo Košice)
  • 28.11. – Zem úsmevov (Štátna opera)
  • 30.11. – Svadba podľa Figara (Mozarta) (Štátne divadlo Košice)
  • 1.12. – Édith Piaf (Štátna opera)
  • 3.12. – Pocta Lehárovi (Štátna opera)
  • 6.12. – Koncert pre deti: Batien a Bastienka (Štátny komorný orchester Žilina)
  • 7.12. – Smrť v Benátkach (Štátne divadlo Košice)
  • 12.12. – Pocta Lehárovi (Štátna opera)
  • 16.12. – Giuoco Piano (Ifjú Szivek)
  • 17.12. – Zem úsmevov (Štátna opera)
  • 23.12. – Sedemdesiatsedem verbunkov (Ifjú Szivek)
  • 31.12. – Zem úsmevov (Štátna opera)
  • 13.1. – Giuoco Piano (Ifjú Szivek)
  • 20.1. – Sedemdesiatsedem verbunkov (Ifjú Szivek)
  • 27.1. – Kukučie vajíčko / Kakukktojás (Ifjú Szivek)

 

Na programe je aj hudobno-dramatické a tanečné dielo o živote svetoznámej speváčky Édith Piaf. Zdroj: Štátna opera

Umenie doma

Keďže umelci nemôžu už nejaký čas hrať pred verejnosťou, mnohé inštitúcie prešli do online priestoru. SND intenzívne pracuje na projektoch, ktoré prináša svojim priaznivcom v online priestore. Najnovšie vďaka projektu SND Doma prináša sériu videí, v ktorých herec František Kovár číta svetovú klasiku pre deti aj dospelých – Malý princ. Rovnako priniesli aj online premiéru inscenácie Sova. Diváci si ale už počas prvej vlny zvykli na pravidelné ranné rozcvičky s Baletom SND, nechýbali ani podcasty s Miriam Kičiňovou či edukačné videá. Súčasťou boli tiež krátke koncerty hudobníkov a spevákov. Takisto nezabudli na program pre deti – herci čítali známe rozprávky. Veľkým lákadlom sa stalo tiež varenie s SND. Tanečníci v ňom priniesli zaujímavé a zdravé recepty. Videá sú pre verejnosť dostupné aj dnes.

Rovnako ani Divadlo Andreja Bagara v Nitre nezaspalo na vavrínoch. Ponúka čítané rozprávky, populárno-náučné videá o divadelnej histórii na Slovensku, zábavné relácie Divadelný magazín a Divadlo v roku 2020. Nechýbajú ani zaujímavé tipy z Divadelnej knižnice od teatrológa Miroslava Zwiefelhofera. Najnovšie do programu pribudol zábavný Krátky slovník divadelného jazyka, v ktorom herec DAB Jakub Rybárik vysvetľuje význam rôznych špeciálnych pojmov. Jakub Rybárik spoločne s divadelným historikom Karolom Mišovicom ponúkajú milovníkom dramatického umenia aj výber zaujímavých tém z histórie slovenského a nitrianskeho divadla v relácii Divadelná hi(STORY).

 

Diváci sa vďaka online prenosom dozvedia aj niečo zo zákulisia divadiel. Zdroj: DAB

Hudba lieči

Divadlo Nová scéna spustilo sériu online koncertov pod názvom Malá nočná hudba. Diváci mohli vidieť známych sólistov divadla. Počas večera moderátori Dávid Hartl a Patrik Vyskočil odhalili o interpretoch viac, akoby mnohí čakali. S online stretnutiami plnými zábavy a živej hudby nekončia. Na 14. novembra naplánovali koncert, ktorý bude zameraný na hviezdu Novej scény – Mirku Gális Partlovú. ,,Program nášho koncertu bude pestrý, cez pop, muzikál, šansón až ku klasike. Budú to skladby v našich úpravách, ktoré sú mojou srdcovou záležitosťou. Som veľmi rada, že projekt online koncertov Malá nočná hudba vznikol a že sa naše umenie dostane k divákom aspoň takýmto spôsobom. Je to nová skúsenosť spievať na javisku bez divákov v hľadisku, ale taká je doba,” povedala Partlová.

Divákom nechýba ani hudba. Slovenská filharmónia pokračuje uvádzaní Komorných koncertov bez publika. Už počas prvej vlny pandémie v online priestore napríklad spustila cyklus živých koncertov – Koncerty bez publika. Slovenská filharmónia rovnako vytvorila sekciu Symfonických koncertov. Na ich stránke tiež nájdete záznamy koncertov Slovenského filharmonického zboru. Nechýba ani sekcia Organové koncerty. Alternatívne typy koncertov nájdu nadšenci v sekcii Komorné koncerty. Ponuka sa striedala s koncertami Slovenského komorného orchestra.

 

Nová scéna najbližšie predstaví speváčku Mirku Gális Partlovú. Zdroj: DNS / René Miko

Mohlo by vás zaujímať: