Domáce Politika Spoločnosť

Agrorezort dal červenú dvojakej kvalite potravín. Sulíkovci navrhujú nové opatrenia

Zdroj: TASR / František Iván

BRATISLAVA – Prijatím európskej modernizačnej smernice v apríli 2019 odzvonilo dvojakej kvalite potravín, ktorá je definovaná ako klamlivá obchodná praktika. Povedala to v stredu ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (SNS) s tým, že krajina ako SR dokáže v Európskej únii (EÚ) ovplyvniť veľké veci.

 

“Sú dva roky na to, aby sme smernicu o potravinových a nepotravinových produktoch transponovali a vyhodnotili,” povedala ministerka s tým, že členské krajiny testujú na základe celoeurópskej metodiky vyše 70 produktov. K jej implementácii do legislatívy uviedla, že sa to udeje novelou zákona o neprimeraných obchodných podmienkach v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR.

Zdôraznila, že prijatie smernice je víťazstvom spotrebiteľov zo strednej a východnej Európy a podľa dokumentu je možné udeliť sankcie až do 4 % z obratu. V súvislosti s tým, že smernica povoľuje výnimky, povedala, že každá výnimka musí byť označená na obale. Výnimku dostanú produkty, ktorých rozdiely v zložení vychádzajú z predpisov krajín. “Rakúsko chcelo dvojakú kvalitu zo smernice stiahnuť,” pripomenula šéfka agrorezortu postoj Viedne počas rakúskeho predsedníctva k tejto téme.

Výzva gastronómii

Za vážny problém považuje správanie sa distribútorov nadnárodných výrobcov potravín, ktorí nedovoľujú ich cezhraničný nákup. “Vyzývam preto podnikateľov v hotelierstve či reštauráciách, aby v súlade s novým zákonom o neprimeraných obchodných podmienkach v obchode s potravinami podávali podnety, aj anonymné, na výrobcov, predajcov, keď im odmietnu predať kvalitnejší výrobok,” povedala šéfka agrorezortu.

EÚ čelí aj útokom na kvalitu a bezpečnosť potravín zvonka. “Nechceme, aby sa k nám dovážali potraviny nižších štandardov, alebo dokonca produkty, ktoré ohrozujú naše zdravie,” konštatovala. Ako príklady uviedla import pokazeného brazílskeho mäsa či karcinogénne oleje z Ukrajiny. Problémom pre európskych potravinárov je neštandardne lacný cukor z Indie, ktorý je pestovaný v neekologických podmienkach.

“Iniciatíva Slovenska a SNS dokázala zastaviť dvojakú kvalitu potravín a presadiť zákaz nekalých obchodných praktík,” konštatovala ministerka Matečná a zároveň vyzvala občanov na aktívnu účasť na blížiacich sa voľbách do europarlamentu a aby volili tých, ktorí skutočne bojujú za slovenského spotrebiteľa.

Prihrievanie polievočky

“SNS spolu s ministerstvom pôdohospodárstva urobila za tri roky opatrenia, ako ústavná ochrana pôdy, projekt zelenej nafty, avizované zníženie DPH na potraviny či 50 % slovenských produktov na letákoch,” uviedla členka Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Eva Antošová (SNS). “Prijatím európskej modernizačnej smernice slovenský občan prestal byť druhotriednym spotrebiteľom,” konštatovala poslankyňa s tým, že téma dvojakej kvality potravín sa riešila aj v Európskom parlamente.

V tejto súvislosti povedala, že europoslancovi a predsedovi opozičnej SaS Richardovi Sulíkovi sú nadnárodné korporácie také blízke, že dokázal v europarlamente lobovať tak, že poškodil slovenského obchodníka a poľnohospodára. Za “zázrak” označila, že strana SaS, ktorá odmietala riešiť dvojakú kvalitu potravín, si zrazu “prihrieva polievočku” pri tejto téme. Ďalšími “zázrakmi” podľa nej sú, že opozičná strana OĽaNO pritakáva, že nekalé obchodné praktiky existujú a treba proti nim bojovať, a ani strane ĽSNS v princípe neprekáža EÚ.

Položila otázku, ako sa zhostili slovenskí europoslanci za 15 rokov témy dvojakej kvality potravín a čo urobili, aby ju vyriešili. Ako príklad uviedla europoslankyňu Moniku Beňovú (Smer-SD), ktorá mala možnosť sa s vtedajším šéfom agrorezortu Ľubomírom Jahnátkom (Smer-SD) dvojakou kvalitou potravín zaoberať. Za komické považuje, že europoslanci Sulík a Beňová sa začali predbiehať v tom, čo oni v tejto veci urobili. “Je zarážajúce práve to, že na rokovaní o tejto téme títo poslanci nielenže nevystúpili, ale oni sa na tomto rokovaní podľa mojich záznamov nezúčastnili,” skonštatovala poslankyňa Antošová.

Nové značenie prídavných látok

Opozičná strana SaS navrhuje zmeny v európskej legislatíve, ktoré by mali výrazne zjednodušiť označovanie potravín. Všetky prídavné látky v súčasnosti označované písmenom E a príslušným číslom chce strana roztriediť podľa vplyvu na ľudský organizmus do štyroch skupín označených písmenami A, B, C a D.

Podľa líderky strany pre poľnohospodárstvo Jarmily Halgašovej je v súčasnosti Európsky úrad pre bezpečnosť potravín preťažený a nedokáže prehodnotiť vplyv všetkých používaných prídavných látok na ľudské zdravie. Roztriedenie by pomohlo spotrebiteľovi v orientácii a mohol by ľahšie rozlíšiť napríklad vitamín C od potenciálne karcinogénnych látok.

Beh na dlhé trate

Kandidát za SaS do europarlamentu Miroslav Žiak spresnil, že do skupiny A by mali patriť všetky látky bez rizika alebo prospešné ľudskému organizmu. Do skupiny B by patrili látky bez vplyvu na organizmus, do C by zaradil látky, ktoré môžu mať pri zvýšenej konzumácii negatívne vplyvy na zdravie a do skupiny D všetky rizikové alebo doteraz neprehodnotené látky.

SaS vie, že zmena pravidiel je beh na dlhé trate, no podľa jej predsedu Richarda Sulíka sú oblasti, v ktorých aj jednotliví poslanci môžu niektoré veci zmeniť. “Z pozície europoslanca sa dá docieliť mnoho,” povedal Sulík, ktorý ako príklad uviedol zmeny v smernici o obmedzení legálnej držby zbraní. Podľa Žiaka je dôležité, aby sa diskusiou a zmenou označovania prídavných látok vytvoril tlak na potravinárske firmy, aby nepoužívali neprehodnotené alebo problematické látky.