Regióny Nitra Levice

Levice otvorili prvý úsek cyklochodníka na Pereckej ulici

Ilustračná fotografia, Zdroj: Glob.sk / Peter Korček

LEVICE – Mesto Levice otvorilo prvý úsek cyklochodníka na Pereckej ulici. Takmer 700 metrov dlhý úsek sa začína na križovatke ulíc Mochovská a Perecká, končí sa na križovatke ulíc Perecká a Ku Bratke a vedie po pozemkoch vo vlastníctve mesta. Informovala o tom Adriana Macáková z Mestského úradu Levice.

 

  „V rámci výstavby bol nevyhnutný výrub štyroch stromov, ktoré sa nachádzali priamo v trase cyklocesty. Za odstránené stromy sa v jesenných mesiacoch zrealizuje náhradná výsadba deviatich nových stromov v lokalite Rybníky III. Sedem stromov bolo nad rámec projektu doplnených popri trase,“ uviedla Macáková. Stavebné práce sa začali v druhej polovici marca, celkové náklady radnica vyčíslila na 82.033 eur. Podľa projektovej dokumentácie celá navrhnutá cyklotrasa povedie od priemyselného parku Géňa v južnej časti mesta cez sídlisko Rybníky II a III a centrum mesta až po nákupné centrá v severnej časti Levíc.

Celá trasa prvej etapy cyklochodníka je podľa slov primátora Levíc Jána Krtíka rozdelená na sedem úsekov. Radnica ju plánuje budovať etapovito podľa možností daných rozpočtom mesta. V prípade, že budú vyhlásené výzvy na realizáciu budovania cyklotrás, mesto sa bude uchádzať aj o prostriedky z týchto zdrojov. Problematikou cyklistickej dopravy sa samospráva začala systematicky zaoberať v roku 2017, keď zastupiteľstvo schválilo koncepciu cyklotrás v meste. Podľa slov primátora zástupcovia mesta hľadajú spolu so zástupcami okolitých obcí možnosti, ako by sa v budúcnosti dalo cyklotrasami prepojiť okresné mesto s niektorými ďalšími obcami.