Regióny Banská Bystrica

Pellegrini oceňuje prístup primátorov z BBSK, aby obnovili dopravu v kraji

Zdroj: Glob.sk / Peter Korček

BRATISLAVA – Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) oceňuje konštruktívny prístup primátorov a starostov z Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorí pracujú na tom, aby obnovili prímestskú dopravu v kraji. TASR o tom informovali z tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR.

Pellegrini oceňuje aj prístup zástupcov dopravnej spoločnosti, ktorí celý víkend pracujú na tom, aby v pondelok (27. 1.) autobusy premávali. “Uprednostnili praktické riešenia pred politikárčením. Predseda vlády verí, že konečne takto začnú k riešeniu situácie pristupovať aj predstavitelia BBSK,” uviedol tlačový odbor.

Autobusy prímestskej dopravy, ktoré si od SAD Zvolen objednáva BBSK, nejazdia od soboty (25. 1.) rána. SAD Zvolen ich prestala zabezpečovať po tom, ako samosprávny kraj podal na súde námietku proti tzv. Kotlebovým dodatkom, ktorými kraj predĺžil dopravcovi pôvodnú zmluvu o päť rokov, pričom súd v decembri určil, že bola uzatvorená v rozpore so zákonom.

V hre sú však aj zálohové platby za prepravu, o ktorých kraj tvrdí, že nezodpovedajú reálnym nákladom. Predseda BBSK Ján Lunter preto vyzval v sobotu premiéra, aby sa osobne zúčastnil na rokovaniach, ktoré by viedli k vyriešeniu situácie.