Domáce Spoločnosť Top

Zo Slovenska odchádza známa kuriérska služba. Dôvod vás prekvapí

Zdroj: FB / DHL

BRATISLAVA – Na Slovensku bude o jednu kuriérsku spoločnosť menej. Aj keď sa rozhodnutie vedenia spoločnosti DHL ešte nedotklo vianočných sviatkov a doručovania objednaných darčekov, z krajiny odchádza kuriérsky gigant. Dôvod je jednoduchý a prostý – obrovská konkurencia. Milovníci online nákupov ale nemusia vešať hlavy – je pre nich zabezpečená náhrada. 

 

Prvé informácie o tom, že spoločnosť plánuje opustiť slovenský trh, prišli ešte počas leta. Pôvodne plánovali ukončiť svoju činnosť začiatkom roka. Nakoniec to však bude o niečo skôr – s koncom kalendárneho roka skončí aj spoločnosť DHL. “Spoločnosť DHL Parcel Slovensko s.r.o., ktorá je súčasťou nadnárodnej spoločnosti Deutsche Post DHL Group, smeruje ukončenie svojej prepravnej činnosti ku 31.12.2019,” uviedla pre Glob.sk marketingová špecialistka spoločnosti Beáta Barlíková.

Samotná spoločnosť o zmenách v týchto dňoch informuje aj zákazníkov, ktorí ich kontajtujú z rôznych dôvodov. Okrem toho sa spoločnosť postupne “zbavuje” aj diep, známych ako ParcelShop -y. Vyzdvihnúť zásielku si však zákazníci budú môcť ešte aj po oficiálnom stiahnutí sa kuriérskej služby zo Slovenska. “Spoluprácu s partnerskými prevádzkami známymi ako DHL ServicePointy (ParcelShop) postupne ukončujeme ku 30.12.2019. Osobný odber zásielok na našich pobočkách (depách) bude k dispozícii do polovičky januára,” vysvetlila Barlíková.

Zabezpečia iba cezhraničné zásielky

Dôvod tohto kroku je prostý – môžu za to rýchle zmeny konkurenčného prostredia a silná konkurencia. To spoločnosť prinútilo, aby prehodnotila svoje strategické možnosti. “S cieľom dosiahnuť profitabilný rast v prosperujúcom cezhraničnom e-commerce obchode uzavrela spoločnosť DPDHL Group spoluprácu s InTime s.r.o, dcérskou spoločnosťou Rakúskej pošty,” napísala Barlíková.

DHL zabezpečí doručovanie iba cezhraničných zásielok. Zdroj: FB / DHL

V praxi to znamená, že cezhraničné zásielky bude doručovať firma InTime, vnútroštátne ale nie. Ako dodala, zákazníci tak budú profitovať z kvalitných služieb a krátkych dodacích lehôt. Samotná spoločnosť na svojej stránke uvádza, že “pôsobí vo viac ako 220 krajinách a teritóriách na celom svete, vďaka čomu je najmedzinárodnejšou spoločnosťou na svete. S vyše 520 000 zamestnancami poskytujeme riešenia pre takmer nekončený počet logistických potrieb”.

Glob.sk zaujímalo, ako bude spoločnosť postupovať v prípade svojich zamestnancov. Podľa slov Barlíkovej firma zamestnáva na Slovensku približne 100 ľudí, s ktorými ukončila pracovný pomer v súlade so Zákonníkom práce. K tomu, či sa niekedy vrátia na slovenský trh, sa v súčasnosti nevedia vyjadriť.

Červené čísla

Podľa Finstat-u bola DHL od roku 2014 stále v červených číslach a vykazovali straty. Kým v marci 2014 mali stratu vyše 200-tisíc eur, v roku 2015 už suma presahovala 4 milióny.

Tržby v roku 2015 boli vo výške viac ako 3 milióny eur a každým rokom sa zvyšovali o zhruba 3 milióny. V minulom roku dosiahli takmer 15 miliónov eur. Stále ale boli v mínuse zhruba 3 milióny eur.

Zdroj: Finstat