Domáce Kultúra Spoločnosť

Slovenské národné divadlo začne oslavy storočnice galakoncertom

Zdroj: Glob.sk / Peter Korček

BRATISLAVA – Oslavy 100. divadelnej sezóny začne Slovenské národné divadlo už tento víkend. Otvoreniu jubilejnej sezóny venuje v sobotu 14. septembra galakoncert. Operno-baletný večer komponovaný z diel slovenských a českých tvorcov sa v Historickej budove SND na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave začne o 19:00. Ako ďalej na svojej webstránke informuje Slovenské národné divadlo (SND), úvodné podujatie jubilejnej sezóny publiku pripomenie najdôležitejšie etapy histórie našej prvej divadelnej scény a prinesie diela skladateľov, ktorí výrazne prispeli k formovaniu Opery a Baletu SND.

V programe otváracieho koncertu 100. sezóny bude znieť hudba Bedřicha Smetanu, Antonína Dvořáka, hudobné čísla z diel Oskara Nedbala, ale aj scény z opier Eugena Suchoňa či Tibora Freša, avizuje národné divadlo. Na galakoncerte vystúpia pod taktovkou dirigenta Dušana Štefánka sólisti a hostia Opery a Baletu SND ako Eva Hornyáková, Katarína Kurucová, Aleš Jenis, Tomáš Juhás, Ilinca Ducin, Viola Mariner, Tatum Shoptaugh, Viktória Šimončíková, Andrej Szabo a ďalší. V úlohe moderátorov sa predstavia členovia Činohry SND Monika Potokárová a Štefan Bučko. Spoluúčinkovať bude orchester Opery SND, zbor Baletu SND a zbor Opery SND vedený zbormajstrom Pavlom Procházkom.

Národné obrodenie

Slovenské národné divadlo, jedna z najvýznamnejších kultúrnych inštitúcií Slovenska, začalo písať svoje dejiny v roku 1920. Dnešné SND tvoria tri zložky so stálym profesionálnym umeleckým súborom: Činohra, Opera a Balet. Divadelné výpravy pre všetky tri zložky zhotovujú v Umelecko-dekoračných dielňach SND. Divadlo v slovenskom jazyku sa začalo na Slovensku hrať v roku 1831 a zohralo významnú úlohu v procese národného obrodenia. Profesionalizácia slovenského činoherného umenia však nastala až po vzniku SND, aj to postupne. Prvý umelecký kolektív Činohry SND vytvorili členovia Východočeského divadla a tí hrali aj v Bratislave zväčša po česky. Prvou premiérou Činohry SND bola Mariša bratov Mrštíkovcov v marci 1920. Po slovensky uviedol súbor v máji 1920 jednoaktovky Jozefa Gregora Tajovského Hriech a V službe. V roku 1921 nastúpili do činohry prví slovenskí herci – Andrej Bagar, Ján Borodáč, Oľga Országhová-Borodáčová, Jozef Kello, Gašpar Arbét a neskôr Hana Meličková. Divadlo malo popri činohre aj operný súbor, ktorý svoju činnosť začal 1. marca 1920 premiérou opery Hubička od Bedřicha Smetanu. Keďže po zániku Rakúsko-uhorskej monarchie neexistovala domáca baletná škola, stáli pri vzniku Baletu SND českí tanečníci a choreografi. Prvým umeleckým šéfom Baletu SND bol Václav Kalina, český tanečník, ktorý 19. mája 1920 uviedol balet Coppélia od Léa Delibesa. V roku 1923 nastúpil ako riaditeľ do novovzniknutého Slovenského národného divadla v Bratislave český dirigent a operetný skladateľ Oskar Nedbal.

Historickú budovu SND na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave postavili v roku 1886. Od roku 1920 je sídlom SND a je kultúrnou pamiatkou. Naposledy hlavnú scénu národného divadla komplexne rekonštruovali v rokoch 1968 až 1972. Odvtedy sa robili iba čiastkové úpravy, divadlo preto potrebuje rozsiahlu obnovu celého objektu. Vláda v júni rozhodla, že peniaze na jej obnovu sa presunú na riešenie technických problémov novej budovy divadla na Pribinovej ulici. Konkrétne ide o 954 367,34 eur. Väčšina peňazí je potrebná pre sálu Opery a Baletu SND, kde opakovane zlyhala javisková technika. Ako uviedla na júnovom rokovaní vlády ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD), 950-tisíc eur problémy historickej scény národného divadla nevyrieši. Rekonštrukcia historickej budovy je naplánovaná na niekoľko desiatok miliónov eur a začne sa až po jubilejnej sezóne.

 

SND štartuje svoju jubilejnú sezónu. Zdroj: TASR / Michal Svítok