Domáce Politika Kauzy

Politici reagujú na pokroky vo vyšetrovaní vraždy novinára. Vyšetrovaciemu tímu plne dôverujú

Zdroj: Archív

BRATISLAVA – Na dnešnom tlačovom brífingu dozorujúci prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry informovali o nových zisteniach v prípade vraždy Jana Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Prokuratúra chce podať obžaloby na jeseň. K brífingu sa vyjadrila prezidentka aj politici. Všetci stoja za políciou a vyšetrovaciemu tímu dôverujú. 

 

Prezidentka Zuzana Čaputová plne dôveruje vyšetrovaciemu tímu a dozorujúcim prokurátorom v prípade vraždy Jána Kuciaka. Zdieľa ich presvedčenie, že v záujme vyšetrenia celého prípadu je potrebné, aby ľudia, ktorých sa dôvodné podozrenia vyplývajúce z komunikácie s jedným z obvinených týkajú, prišli dobrovoľne v tejto veci vypovedať. Uvádza sa to v reakcii prezidentky, ktoré médiám poskytol jej hovorca Martin Strižinec. „Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry dnes potvrdili, že existujú vážne poznatky o trestných činoch predstaviteľov štátnych orgánov. Považujem tieto informácie za mimoriadne závažné,” uvádza sa v stanovisku. Ako Čaputová na záver dodala, je potrebné, aby si občania mohli uchovať dôveru v právo a spravodlivosť a preto bude aj naďalej pozorne sledovať vývoj situácie. Avizuje, že vo vhodnom čase zaujme “zásadné stanovisko”.

V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka chce prokuratúra podať obžaloby na jeseň. Informovali o tom dnes na tlačovom brífingu dozorujúci prokurátori Úradu Špeciálnej prokuratúry s tým, že vyšetrovateľ v septembri bude informovať procesné strany o výsledkoch vyšetrovania a pokiaľ nepríde k výraznému zlomu, bude skupina okolo obvinenej Aleny Zs. obžalovaná. Naopak, v kauze objednávky vrážd prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica podnikateľ ešte obvinený nie je, keďže v tomto prípade podľa dozorového prokurátora ešte nie sú dôkazy, ktoré by to jednoznačne dokazovali. Zdôraznil však, že aj v prípade vraždy Kuciaka boli najskôr obvinení vykonávatelia.

Prezidentka Zuzana Čaputová plne dôveruje vyšetrovaciemu tímu a dozorujúcim prokurátorom v prípade vraždy Jána Kuciaka. Zdroj: Glob.sk / Peter Korček

Z vyšetrovania podľa prokurátorov vyplynulo, že na rôznej závažnej trestnej činnosti sa podieľali aj predstavitelia štátnych a justičných orgánov. Niektorých z nich zároveň vyzvali, aby prišli vysvetliť niektoré komunikácie, ktoré boli zdokumentované v rámci vyšetrovania. Pokiaľ ide o komunikácie Mariana Kočnera, podľa prokurátorov majú k dispozícii “desiatky tisíc správ”.

Blaha to ohľadom Kočnera zhrnul na sociálnej sieti

Na sociálnej sieti sa vyjadrila aj Blahová

OĽaNO je znepokojivé

Je znepokojujúce, že nitriansky podnikateľ Norbert Bödör má väzby na políciu aj po tom, ako Tibor Gašpar skončil vo funkcii policajného prezidenta. Uvádza sa to vo vyhlásení predsedu opozičného hnutia OĽaNO Igora Matoviča. Zdôraznil, že Gašpar odišiel z funkcie policajného prezidenta v máji 2018 a Bödör sa k informáciám o svojom možnom zadržaní dostal v decembri toho istého roku. „Preto vyzývame ministerku vnútra Denisu Sakovú a prezidenta Policajného zboru Milana Lučanského, aby čo najskôr vysvetlili prepojenia polície s Bödörom a tiež, aké opatrenia urobili preto, aby im zamedzili,” uviedol Matovič.

Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry na dnešnej tlačovej besede vysvetľovali, prečo na jeseň minulého roku v súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka najskôr podpísali a potom zrušili príkaz na zadržanie nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra. Podľa nich sa totiž dozvedel o pripravovaných úkonoch a mal čas sa na ne pripraviť. Dôsledkom únikov informácií bolo podľa prokurátorov aj zúženie vyšetrovacieho tímu vraždy novinára z januára tohto roku.Tento fakt pripomenul aj policajný prezident Milan Lučanský. „Zo strany riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana boli prijaté aktívne opatrenia v podobe zúženia tímu a celej veci (úniky informácií, pozn. SITA) sa od začiatku venuje aj inšpekcia ministerstva vnútra,” uvádza sa vo vyhlásení Lučanského, ktoré agentúre SITA poskytlo Prezídium Policajného zboru.

Remišová hovorí o politickej nezodpovednosti

Trestná činnosť predstaviteľov štátnych a justičných orgánov by sa mala vyšetriť. Poslankyňa Národnej rady SR a predstaviteľka vznikajúcej strany Za ľudí Veronika Remišová hovorí o vyvodení trestnoprávnej aj politickej zodpovednosti. Reagovala na informácie o prebiehajúcom vyšetrovaní trestných činov predstaviteľov štátnych orgánov, o čom v pondelok informovali dozoroví prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka.

Remišová zdôraznila závažnosť prepojení predstaviteľov štátnych orgánov s ľuďmi okolo podnikateľa Mariana Kočnera, ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. “Má ísť o veľmi dôležité mená, ktoré komunikovali s Marianom Kočnerom a následne aj istým spôsobom konali. Každý, kto na tomto obludnom systéme participoval, musí niesť plnú zodpovednosť,” uviedla na sociálnej sieti.

Za zvláštny považuje prístup prokuratúry k nitrianskemu podnikateľovi Norbertovi Bödörovi. Prokurátori podľa jej slov potvrdili dostatok zákonných dôvodov na domovú prehliadku a zadržanie Bödöra. “Avšak o plánovanom úkone sa dozvedel, preto ho zrušili,” podotkla s tým, že je nutné sa pýtať, či neexistuje ohrozenie vyšetrovania z jeho strany.

Zdroj: Glob.sk / Peter Korček

PS a Spolu stoja za všetkými slušnými prokurátormi

Predstavitelia koalície Progresívne Slovensko/Spolu-občianska demokracia (PS/Spolu) stoja za všetkými slušnými prokurátormi, vyšetrovateľmi a policajtmi, vďaka ktorým sa fakty o fungovaní mafiánskych praktík generácie Mariana Kočnera na Slovensku odhaľujú, informovala agentúru SITA hovorkyňa koalície Silvia Hudáčková.

“Prokurátori špeciálnej prokuratúry získali vážne poznatky o trestných činoch predstaviteľov štátnych orgánov a očakávajú, že tlaky na nich sa budú stupňovať, polícia asi na pokyn Mariana Kočnera lustrovala aj ich. Ešte nikdy obludné praktiky politikov generácie Mariana Kočnera neboli odkryté v takom rozmere. Želáme si a urobíme všetko pre to, aby tieto trestné činy boli vyšetrené a vinníci v štátnych orgánoch potrestaní,“ priblížila koalícia v stanovisku.

Politikov generácie Mariana Kočnera, ktorí sa s ním poznali, vypisovali si s jeho volavkou, tykali si a vybavovali si cez neho veci, dostávali jeho lístočky z basy, chcú členovia koalície vymeniť za ľudí, ktorí nie sú zaťažení žiadnymi kontaktmi s mafiou a sú pripravení urobiť s touto generáciou poriadok. „Podporujeme aj výzvu prokurátorov, aby všetci dotknutí politici prišli podať vysvetlenie a povedali pravdu o tom, čo sa o nich píše v komunikácii Mariana Kočnera s Alenou Zsuzsovou,“ dodala hovorkyňa koalície.

Predstavitelia koalície Progresívne Slovensko/Spolu-občianska demokracia (PS/Spolu) stoja za všetkými slušnými prokurátormi, vyšetrovateľmi a policajtmi. Zdroj: Glob.sk / Peter Korček

Prokuratúra chce podať obžaloby na jeseň

Prokuratúra chce v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka podať obžaloby na jeseň. Informovali o tom dnes na brífingu dozorujúci prokurátori Úradu Špeciálnej prokuratúry s tým, že vyšetrovateľ v septembri bude informovať procesné strany o výsledkoch vyšetrovania a pokiaľ nepríde k výraznému zlomu, bude skupina okolo obvinenej Aleny Zsuzsovej obžalovaná. Prokurátori majú stále pochybnosti v tom, kto na novinára vystrelil, ale zatiaľ pracujú s verziou, že vraždil Miroslav Marčeka V prípade je tiež obvinený jeho bratranec Tomáš Szabóa a Zoltán Andruskóa, ktorý podľa medializovaných informácií od začiatku spolupracuje s políciou. V prípade vraždy novinára je obvinený aj Marian Kočner.

Z vyšetrovania podľa prokurátorov vyplynulo, že na rôznej závažnej trestnej činnosti sa podieľali aj predstavitelia štátnych a justičných orgánov. Telefón Mariana Kočnera získali orgány činné v trestnom konaní od bývalého príslušníka SIS Petra Tótha, ktorý v prípade vystupuje ako svedok. „Je tam súhrn dôkazov, ktoré ten telefón jednoznačne identifikujú ako telefón Mariana Kočnera,” uviedol dozorový prokurátor.

KDH s hrôzou zisťuje, ako fungovalo prepojenie zločinu so štátom

S hrôzou zisťujeme, ako fungovalo prepojenie zločinu so štátom a kto všetko tomu slúžil, to je veľmi zlá správa. Tak reaguje Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) na zverejnenú komunikáciu Mariana Kočnera s Alenou Zsuzsovou. „Dobrá správa je, že nikdy nie je neskoro začať odznovu. Slovensko je krásne, Slovensko je západoeurópska civilizácia, sme povinní kvôli sebe, ale hlavne v záujme nastupujúcich generácií urobiť poriadny poriadok. Poriadny poriadok a začať odznovu.Tridsiate výročie Novembra 1989 je symbolické a intenzívne nás k tomu pozýva. Veríme, že to zvládneme a všelijakí Kočnerovia, Bašternákovia, Vadalovia už nebudú paralyzovať našu spoločnosť,” uvádza sa v stanovisku KDH, ktoré agentúre SITA poskytol jeho hovorca Stano Župa.

S hrôzou zisťujeme, ako fungovalo prepojenie zločinu so štátom a kto všetko tomu slúžil, to je veľmi zlá správa, takto reagovalo KDH. Zdroj: Glob.sk / Peter Korček