Zahraničné Politika

Taliansky premiér v rozhovore s Haftarom. Žiadal prímerie v Líbyi

Giuseppe Conte. Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic

RÍM – Taliansky premiér Giuseppe Conte viedol vo štvrtok rozhovory s líbyjským poľným maršalom Chalífom Haftarom, ktorý prekvapujúco navštívil Rím. Conte ho vyzval, aby ukončil mesiac trvajúci útok na líbyjské hlavné mesto Tripolis.

“Bolo to poriadne dlhé stretnutie, zdĺhavá výmena informácií,” povedal Conte novinárom. “Oboznámil som ho so stanoviskom našej vlády. Chceme prímerie a myslíme si, že politická cesta je jediným riešením,” citovala premiéra tlačová agentúra AFP.

Talianske médiá informovali, že Haftar má po vopred neohlásenej návšteve Ríma namierené do Paríža na rozhovory s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.  Conte minulý týždeň oznámil, že po rozhovoroch zo 7. mája s líbyjským premiérom Fájizom Sarrádžom, ktorého podporuje aj Organizácia Spojených národov (OSN), sa chce stretnúť s Haftarom.

Líbyjský vojenský veliteľ a vodca samozvanej Líbyjskej národnej armády (LNA) Haftar začal ofenzívu zameranú na dobytie hlavného mesta Tripolis a snaží sa zosadiť Sarrádža. Jeho úsilie však po mesiac trvajúcom boji dospelo do vojenského a politického patu. Európska únia v pondelok vyzvala všetky strany tamojšieho konfliktu, aby zložili zbrane a rozhodli sa pre rozhovory pod záštitou OSN. Únia dodala, že Haftarova ofenzíva je hrozbou pre medzinárodný mier.