Regióny Kežmarok Poprad

Kežmarská radnica spustila SOS aplikáciu

Zdroj: pixabay.com

POPRAD– Kežmarok má novú mobilnú MSP SOS aplikáciu, ktorá má pomôcť zvýšiť bezpečnosť obyvateľov. Aplikácia bola vyvinutá špeciálne pre Mestskú políciu mesta Kežmarok ako pilotný projekt a občania si ju môžu bezplatne stiahnuť cez internet. Kežmarok je prvým mestom na Slovensku, ktoré ponúka takúto službu.

 

„Jednou z priorít mesta je zvyšovanie bezpečnosti občanov, preto sme potrebovali vytvoriť aplikáciu, vďaka ktorej sa môžu občania cítiť bezpečnejšie a komfortnejšie,“ predstavil zámer mesta primátor Kežmarku Ján Ferenčák. Aplikácia sa okrem privolania hliadky v prípade reálneho nebezpečenstva, napríklad náhlych zdravotných ťažkostí, dá využiť aj pre ohlásenie napríklad vandalizmu, dopravnej nehody, požiaru či výtržníctva.

„Poplach sa automaticky spustí po stlačení tlačidla MSP SOS. Na monitore mestskej polície sa ukáže poloha občana v núdzi a ak je osoba v zábere kamier, tak ju zachytí aj kamera,“ povedal Ondrej Sokol, technický riaditeľ spoločnosti TSS Group, ktorá na vývoji aplikácie s mestom spolupracovala.

Ako informovala Zuzana Šlosárová z Oddelenie komunikácie, propagácie a regionálneho rozvoja mesta Kežmarok, záujemcovia o aplikáciu sa musia najskôr zaregistrovať – po spustení inštalácie je potrebné zadať meno, priezvisko a telefónne číslo užívateľa, na ktoré obratom príde overovací kód. V rámci aplikácie je k dispozícii aj tlačidlo SOS – po jeho stlačení mobil okamžite vyšle zvukový signál na Mestskú políciu spolu s registrovanými údajmi. Hliadka následne lokalizuje miesto, kde sa dotyčná osoba v núdzi nachádza.

Aplikácia MSP SOS je funkčná pre všetky operačné systémy mobilných telefónov, pre jej funkčnosť je však potrebný prístup k internetu, buď cez WiFi pripojenie alebo mobilné dáta. Pri inštalácii musí používateľ povoliť svoju lokalizáciu. Aplikáciu je možné používať na území mesta Kežmarok aj v jeho katastri.