Regióny Liptovský Hrádok Poprad

Vo Vysokých Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenst

Zdroj: SITA / HZS

LIPTOVSKÝ HRÁDOK – Vo Vysokých Tatrách, v polohách nad 1900 metrov nad morom, trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach je malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň.

 

Podľa Pavla Krajčího zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby napadlo do dvoch centimetrov nového snehu vo forme krúpok iba vo Vysokých Tatrách. “Silný vietor previal sneh z predchádzajúcich snežení na záveterné, najmä južné, juhovýchodné a východné svahy a žľaby. Tu môže byť uložený vo forme snehových dosiek a vankúšov a jeho hrúbka môže dosahovať aj 40 centimetrov. Uvoľnenie lavín je na strmých svahoch (nad 30 stupňov) možné najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení,” uviedol Krajčí.

“V snehovej pokrývke sú aj vrstvy krúpok, ktoré môžu tvoriť klznú plochu lavín. Lavínové nebezpečenstvo je v teréne veľmi nerovnomerne rozložené, v kontraste s naviatymi snehovými doskami je väčšina svahov vyfúkaná až na tvrdú starú snehovú pokrývku. Štvrtkové teplé počasie a piatkové mierne oteplenie sneh stabilizovalo,” doplnil Krajčí.

V piatok ráno bolo prevažne zamračené. Pokračovalo teplé počasie, v podhorí bolo už ráno okolo päť stupňov Celzia. V najvyšších polohách však už mrzne, na Lomnickom štíte je mínus šesť stupňov Celzia a postupne sa bude ochladzovať. “Všeobecne možno povedať, že prevláda terén so starým tvrdým snehom, ktorý však už nie je ľadový, ale je to skôr drsná krusta. Prechod medzi starým a novým snehom je veľmi ľahko viditeľný – jasne biely sneh na ‘sivom’ tvrdom podklade,” dodal Krajčí.