Zahraničné Politika

Emmanuel Macron vyzval v Egypte na dialóg medzi náboženstvami

Emmanuel Macron vyzval v Egypte na dialóg medzi náboženstvami. (TASR/AP)

KÁHIRA – Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v utorok stretol s poprednými egyptskými duchovnými a vyzval na medzicirkevný dialóg. Šéf Elyzejského paláca tak spravil na konci svojej trojdňovej návštevy tejto severoafrickej krajiny zameranej na posilnenie vzájomných vzťahov.

Macron a koptský pápež Teodor II. zdôraznili potrebu “dialógu medzi náboženstvami”. Stretli sa v káhirskej Katedrále sv. Marka, sídle koptskej pravoslávnej cirkvi, informuje agentúra AFP.

“Rozhodol som sa, že ďalšia konferencia sa bude konať v Paríži, kde budeme rokovať o tom, ako konať efektívnejšie,” povedal Macron bez uvedenia spresňujúcich detailov.

Diplomatický zdroj uviedol, že francúzska metropola bude hostiť fórum o náboženských menšinách na Blízkom východe, termín však neoznámil.

Macron navštívil aj priľahlý chrám, ktorý sa v decembri 2016 stal dejiskom džihádistického útoku s bilanciou 29 mŕtvych. Stretol sa i s Ahmadom Muhammadom Tajjibom, veľkým imámom káhirskej mešity al-Azhar, najprestížnejšieho strediska sunnitského islamského učenia v Egypte.

Ich rozhovor sa sústredil na “školenie imámov vo Francúzsku a boj proti mylne poňatej vízii náboženstva”, uviedla kancelária francúzskeho prezidenta.

Macron v pondelok hovoril s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím o ľudskoprávnej situácii. Macron na spoločnej tlačovej konferencii vyhlásil, že rešpektovanie slobôd je neoddeliteľné od stability, zatiaľ čo Sísí uviedol, že pre 100 miliónov obyvateľov Egypta je prioritou bezpečnosť.

Macron počas svojej návštevy dohliadol na podpísanie približne 30 dohôd za takmer miliardu eur vrátane dopravy, vzdelávania a zdravotníctva. Dohoda o zbraniach nebola podpísaná žiadna. Macron odcestoval z Egypta na Cyprus na summit južných štátov Európskej únie o migrácii a bezpečnosti.