Zahraničné Politika

Obe Kórey prepojili cestu cez spoločnú hranicu v demilitarizovanom pásme

V Diamantových horách na východe Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) sa v pondelok 20. augusta 2018 stretli rodiny rozdelené vojnou na Kórejskom polostrove. (archívna fotografia TASR/AP)

SOUL – Severná a Južná Kórea po prvý raz za 14 rokov prepojili cestu cez spoločnú hranicu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na ministerstvo obrany v Soule. Nespevnená cesta, ktorá sa celá nachádza v demilitarizovanej zóne rozdeľujúcej polostrov, sa bude používať budúci rok v rámci spoločných operácií pri pátraní po pozostatkoch vojakov z kórejskej vojny z rokov 1950-53.

Výstavba cesty v Čchorwone, neďaleko stredu demilitarizovanej zóny, je jedným z niekoľkých opatrení dohodnutých na septembrovom summite medzi severokórejským vodcom Kim Čong-unom a juhokórejským prezidentom Mun Če-inom.

Otvorenie nového priechodu a spoločné hľadanie pozostatkov padlých na tomto mieste, kde došlo počas vojny k najťažším bojom, je podľa juhokórejského rezortu obrany historicky významné pre obe Kórey.

Od začiatku roka, keď došlo k značnému zlepšeniu vzťahov medzi Severnou a Južnou Kóreou, sa v rámci zmierovacieho procesu konali už tri vrcholové stretnutia medzi severokórejským vodcom a juhokórejským prezidentom. Súčasťou procesu bolo taktiež historické stretnutie Kim Čong-una s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.