Zahraničné Spoločnosť Politika

Mayová s Junckerom sa nedohodli, rokovania budú pokračovať

Rozhovory Mayovej s Junckerom budú pokračovať. (TASR/AP)

LONDÝN – Britská premiérka Theresa Mayová navštívila v stredu Brusel, kde sa stretla s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Témou ich rozhovorov bola predbežná zmluva o odchode Británie EÚ, informovala agentúra AFP.

Mayovej a Junckerovi sa finalizovať dohodu o brexite v priebehu stredajších rokovaní nepodarilo a po ich ukončení novinárom povedala, že rozhovory so šéfom EK budú pokračovať v sobotu, keď sa britská premiérka do Bruselu vráti.

“V sobotu sa vrátim na ďalšie stretnutia…, aby sme diskutovali o tom, ako zabezpečíme uzavretie tohto procesu spôsobom, ktorý bude odrážať záujmy nás všetkých,” povedala Mayová po ukončení stredajších rozhovorov s predsedom EK. Bližšie podrobnosti však neposkytla.

Skutočnosť, že sa Mayová a Juncker nedohodli, môže podľa AFP znamenať, že je ohrozené aj konanie mimoriadneho summitu EÚ o brexite, ktorý je naplánovaný na nedeľu 25. novembra. Predbežnú dohodu o vystúpení Británie z Únie ešte totiž musí najprv schváliť Dolná komora britského parlamentu.

Ešte pred Mayovej cestou do Bruselu sa v médiách objavili správy, že hlavnými spornými bodmi v predbežnej dohode o brexite sú režim na hraniciach medzi Írskou republikou a Severným Írskom, ako aj postavenie Gibraltáru a rybolov pri britských brehoch.