Domáce Politika Top

Kollárovcom sa darí. Cez koalíciu možno presadia zmeny pre advokátov

Zdroj: TASR / Jakub Kotian

BRATISLAVA – Prvý krok majú za sebou, ale čakajú ich ďalšie rokovania. Reč je o novele zákona z dielne strany Sme rodina, ktorá v parlamente prekvapivo prešla do druhého čítania aj hlasmi koalície. Názory na skrátenie koncipienskej praxe advokáta sa však veľmi líšia. Slovenská advokátska komora je rozhodne proti a koalícia ešte nemá jednotný názor. Tak či tak Boris Kollár a spol. prestávajú byť pre koaličné strany neprijateľní. 

 

Budúcim právnikom by sa mohla po novom skrátiť prax advokátskeho koncipienta zo súčasných piatich rokov na tri. Za túto zmenu lobuje hnutie Sme rodina, ktoré predložilo do parlamentu novelu zákona o advokácii.  Napriek tomu, že zákonodarný zbor posunul tento návrh do druhého čítania, koalícia ešte stále nie je pevne rozhodnutá ako bude postupovať ďalej. 

Po prvom čítaní sa hlasovania zdržali takmer všetci členovia poslaneckého klubu Slovenskej národnej strany (SNS). V klube ich je dokopy 15, hlasovali iba dvaja. Návrh hnutia Sme rodina podporila svojim hlasom len poslankyňa SNS Magdaléna Kuciaňová. Vyslovene proti skráteniu koncipientskej praxe bol poslanec SNS Radovan Baláž. 

Národniari vraj jednotný názor nemajú. O tejto téme budú hovoriť. Podľa predsedu poslaneckého klubu SNS Tibora Bernaťáka je zatiaľ predčasné diskutovať o tom, či novelu zákona podporia v druhom čítaní. ,,Za tento návrh som osobne nehlasoval, zdržal som sa. Na poslaneckom klube sa dohodneme ako budeme ďalej postupovať. V tejto chvíli je to ešte predčasné ako budeme hlasovať,” povedal pre Glob.sk Bernaťák.

Aj členovia klubu Most-Híd sú voči návrhu ,,Kollárovcov” skeptickí. 13 členov sa zdržalo hlasovania, z toho jeden bol neprítomný. ,,Chceme vedieť aké je stanovisko ministerstva spravodlivosti a koaličných partnerov. Pokiaľ nie je dohoda v koalícii, že podporíme opozičný návrh, tak prakticky nemôžeme hlasovať s opozíciou,” vysvetlil aktuálnu situáciu v klube predseda strany Béla Bugár.

V klube Most – Híd, podľa jeho predsedu Tibora Bastrnáka, prevládol názor, že skrátenie koncipientskej praxe nie je práve šťastným riešením. ,,Návrh, ktorý je teraz,  je dobrý. Táto zmena je skôr populistickým návrhom,” dodal Bastrnák.

Vládny Smer-SD nie je vyslovene proti. ,,Skrátenie koncipientskej praxe je odborná otázka, ktorej sa strana SMER – sociálna demokracia nebráni. Nevylučujeme, že návrh zákona môže získať podporu aj v druhom a treťom čítaní,” povedal pre Glob.sk hovorca strany Smer-SD Ján Mažgút.

Zdá sa, že hnutie Sme rodina Borisa Kollára sa stáva pre koaličné strany partnerom na diskusiu. Na ich hlasoch sa lámali aj zmeny voľby ústavných sudcov, či zavedenie dôchodkového stropu.

S opozičným návrhom sa jednoznačne nestotožňuje Slovenská advokátska komora (SAK). Podľa hovorkyne SAK Alexandry Donevovej je návrh v rozpore s cieľom zvyšovania kvality poskytovania právnych služieb. ,,Aktuálna právna úprava garantuje to, aby mal koncipient vytvorené riadne podmienky na vzdelávania a získavanie potrebných skúseností pre neskorší výkon advokácie a aby sa úroveň poskytovaných právnych služieb zlepšila. Nesystémové zrušenie tohto opatrenia bez ďalších zmien by dosiahnutie tohto  cieľa zrušilo,” skonštatovala hovorkyňa SAK.

OĽaNO v tom má prsty tiež

Do druhého čítania bola posunutá aj novela zákona o advokácii z dielne opozičnej strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). V tomto návrhu poslanci požadujú taktiež skrátenie koncipientskej praxe z piatich na tri roky. Navrhujú aj zjednodušenie prístupu k slobodnému povolaniu advokáta. “Podľa súčasne platného zákona o advokácii je možné započítať prax len niektorých právnických profesií (napr. sudca či právny čakateľ prokuratúry). Predkladanou novelou sa tento výpočet navrhoval rozšíriť aj o prax na inej právnickej pozícii, ktorá podľa platného znenia nie je započítateľnou praxou advokátskeho koncipienta, a to aj napriek obdobnej náplni práce,” priblížili predkladatelia v dôvodovej správe k návrhu novely.

Galéria
Hnutie Sme rodina žiada premiéra, aby Pakt o migrácii nepodpísal. Zdroj: TASR / Jakub Kotian
Hlasovania o skrátení koncipientskej praxe sa zdržalo 13 členov poslaneckého kulubu SNS. Zdroj: TASR / Andrej Galica
Zdroj: TASR / Štefan Puškáš
Strana Smer-SD nevylúčila, že návrh zákona môže získať podporu aj v druhom a treťom čítaní. Zdroj: TASR / Martin Baumann
Poslanci klubu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) podporili šestnástimi hlasmi novelu zákona o advokácii.
navigate_before
navigate_next