Ekonomika Komentáre a názory

KOMENTÁR: Trhy kolísajú ako na húpačke, investori spozornite

Dominic Rossi, CIO Equities:

“Globálne akciové trhy v súčasnosti bojujú s treťou vlnou deflácie od roku 2008. A epicentrum nie je v rozvinutom svete ani vo finančnom systéme, ale tentoraz v rozvíjajúcom sa svete a globálnom výrobnom odvetví, kde boli kapitálové investície doteraz slabé a nadmerná kapacita je bežná.

“Kríza na rozvíjajúcich sa menových trhoch tieto problémy signalizuje už 18 mesiacov. Teraz je katalyzátorom čínsky juan, ktorý prechádza potrebnou opätovnou úpravou. Slabší juan spôsobí ďalšiu defláciu dopytu po komoditách a všeobecne po obchodovaných tovaroch. Ďalšej zápornej úprave potenciálnej svetovej produkcie sa už nedá vyhnúť.

“Zodpovedajúco tomu, inflačné tlaky zostanú mierne až neexistujúce. ECB a BOJ budú mať dostatočný priestor na to, aby mohli pokračovať vo svojej ultra akomodatívnej monetárnej politike, zatiaľ čo tlak na Fed a BOE, aby zvyšovali úrokové sadzby, bude určite slabnúť.

“Odvetvia služieb v rozvinutom svete, najmä v USA a UK, sú v oveľa lepšej pozícii aby tieto deflačné tlaky zvládli, ako predtým a počas tohto obdobia volatility investorom ponúknu studnicu hodnôt.”

Charles McKenzie, Vedúci divízie Fixných výnosov:

“Trendy, ktoré charakterizovali záver roka 2015 aj v novom roku naďalej otriasajú trhmi, kým sa vyrovnávame so zvýšením sadzieb Federálnym rezervným systémom USA ako aj ďalšími opatreniami, ktoré ECB ohlásila v decembri. Obavy zo spomalenia ekonomického rastu Číny, spojené so strachom zo slabého svetového dopytu, vysoký pákový efekt a prezásobený sektor komodít udržiavajú rizikové aktíva pod tlakom a volatilitu na zvýšenej úrovni.

“Úverové trhy už niekoľko mesiacov nastavujú ceny na základe náročného makroekonomického výhľadu, možno viac ako ostatné triedy aktív a oceňovania úverov investičného stupňa a vysoké výnosy boli výrazne upravené. Pri atraktívnych rozpätiach a s tým, že monetárna politika pravdepodobne globálne zostane akomodatívna, úverové trhy sú zrelé na dobré výnosy.

“Navyše, vzhľadom na neistý výhľad pre zisky, úvery a najmä vysoké výnosy, to predstavuje dobrý rast aktív v neskorom cykle pre investorov, ktorí sa snažia odstrániť riziko zo svojich portfólií a znížiť expozíciu na akcie.

“Stále sme silní v úverových ukazovateľoch beta, pričom uprednostňujeme európske a britské úvery, kde by kombinácia uvoľnenej monetárnej politiky, zlepšujúca sa makroekonomická situácia a relatívne konzervatívne korporátne základy mali túto triedu aktív podporovať.

“Napriek negatívnemu sentimentu ohľadom vznikajúcich trhov, určité oblasti investičného prostredia rozvíjajúcich sa trhov ponúkajú investorom presvedčivé príležitosti. Tri po sebe nasledujúce roky znehodnocovania meny majú zákonite dopad na základy rozvíjajúcich sa trhov, pričom zvýšené carry obchodovanie poskytuje zdravú podporu celkových výnosov.

“Nadchádzajúci rok nebude bez výziev a my sa budeme ďalej sústrediť na vysoko kvalitné firmy s dostatočne veľkými hotovostnými tlmičmi, vďaka ktorým zvládnu ďalšie vlny krátkodobej volatility.“

Matthew Sutherland, Vedúci Produktového manažmentu – Ázia:

“Vo všeobecnosti je pravdepodobné, že akciové trhy budú v tomto roku volatilné – radšej si na to zvyknime.

“Je dôležité, aby investori v slabých dňoch nepodliehali panike, ale naďalej pri investovaní uplatňovali disciplinovaný a pokojný prístup. To platí najmä s ohľadom na Čínu. Áno, rast Číny sa spomaľuje, ale kvalita tohto rastu (inými slovami väčšia spotreba a menej investícií spôsobených dlhmi) je oveľa dôležitejšia a súvisiace ťažkosti sa viac ako vykompenzujú lacným oceňovaním.

“A pre akciových investorov je pozitívom, že čínske akciové trhy sú veľmi rozsiahle, čo nám umožňuje nájsť mnoho skvelých nápadov na investovanie zdola nahor a to bez ohľadu na makroekonomické prostredie.”

Ayesha Akbar, Portfólio manažérka, Fidelity Solutions (vrátane Fidelity Open World a Fidelity Multi Asset Open Growth funds):

“Zdá sa, že rok 2016 mal pre Čínu hrboľatý štart, keďže Šanghaj v pondelok zaznamenal pokles o 6,9% a Šenzen Composite o 8.2%. Vyzerá to tak, že najnovšia vlna volatility vznikla v dôsledku nových obáv zo zdravia čínskej ekonomiky, kde výrobná aktivita v decembri klesla už po piaty mesiac za sebou. V spojení s klebetami, že zákaz krátkeho predaja pravdepodobne vyprší to mnohých investorov viedlo k odchodu a spustilo to “brzdu”, ktorá určuje maximálnu možnú dennú stratu pre trhy.

“Kým slabé výrobné údaje z Číny boli znásobené nízkymi výrobnými výsledkami v USA, nie sú pochyby o tom, že výroba má pre čínsku ekonomiku oveľa väčší význam. Avšak služby teraz tvoria väčšie percento rastu Číny a pri naďalej stabilnom raste tejto oblasti, by sme v Číne mali zaznamenať skôr stabilizáciu ako “tvrdé pristátie”. Avšak, keďže vláda sa naďalej snaží obnoviť rovnováhu ekonomiky a podporuje lepšiu alokáciu kapitálu, výrobný sektor Číny bude pravdepodobne naďalej podnecovať globálne obavy.

“Čínske úrady už začali upokojovať obavy z ukončenia zákazov krátkeho predaja, pričom niektorí investori tiež poukazujú na náznaky, že orgány ‘národného tímu’ znovu začali kupovať akcie. Nakoniec však mimoriadne opatrenia s cieľom zabrániť letnej volatilite budú musieť byť jedného dňa obmedzené, aj keď načasovanie tohto kroku je politicky citlivé. Ešte sa uvidí, či úrady zavedú ďalšie uvoľňovacie opatrenia, ktoré by pomohli zmierniť “tvrdé pristátie” výrobného sektora. “

Matt Siddle, Portfolio manažér, FF European Growth a FF European Larger Companies:

“Posledná trhová volatilita znova zdôrazňuje dôležitosť dôsledného výberu akcií, nielen pokiaľ ide o výber akcií, ktoré treba podržať, ale aj akcií, ktorým sa treba vyhnúť.

“Kým výrobné odvetia možno čelia spomaľovaniu v dôsledku spomaľovania rastu v Číne, sú tu kótované ďalšie firmy v oblasti služieb na základe cyklických sektorov, ako napríklad SAP a RELX (predtým Reed Elsevier), ktoré naďalej poskytujú atraktívne investičné príležitosti a aj určitý tlmič voči volatilite, vďaka kontinuálnym hotovostným tokom, ktoré prichádzajú z rozvinutých trhov a tiež dobrého cenového nastavovania, čo im umožňuje zvládať deflačné tlaky.”

Autori sú finančníci zo spoločnosti Fidelity